Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Dölek Köyü-Gudu/Güveç

                             

Gudu, merkeze bağlı Dölek Köyü'nde yapılmaktadır. Gümüşhane'de hem bir yemek çeşidi hem de bu yemeğin pişirildiği kaba adını veren güveç, halk arasında 'gudu' ya da 'gudi' olarak bilinir.
Güveç, kısaca topraktan yapılan pişmiş kapları ifade ediyor. Öncelikle güveç yapılacak toprağın uygun nitelikte olması gereklidir. Her toprak çeşidinden güveç olmamaktadır. Dölek Köyü'nün dışında kıraç tarlaları toprağı güveç yapmaya en uygun yapıya sahiptir. 1-2 km köyün dışından alınan toprakların taşları ayıklanıp, daha sonra su katılarak çiğneniyor. Kıvamına gelen çamurdan tamamen ilkel yöntemlerle güveç yapımına geçilir. Çamur, 'gurufa' denilen tahtanın üzerinde elde işlenerek şekil verilir. Düzgün şekil vermek için tarak kullanılır. 'Granzı' denilen parça ile ağzına şekil verilen güveç, 'gogoç' denilen  parlak taş ile ıslatılıp düzlenip fırınlamaya hazır hale gelir. Fırınlama tezek ve odun ateşiyle ısıtılan tandırda yapıldıktan sonra pişen güveçlerin yemek yapılacak hale gelmesi için zillenmesi gerekir. Zillenme sütle ya da ayranla pişirilmesi olayıdır ki bu yapılmazsa güveç dayanıklı olmaz. Bu şekilde hazırlanan güveçler satışa hazırdır.