Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İlimizde Kültür ve Turizm çalıştayı Yapıldı.

 

GÜMÜŞHANE’DE KÜLTÜR VE TURİZM ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Kültür ve turizm değerlerini geleceğe taşımak ve sürdürülebilir bir şekilde gelişimini sağlamak amacıyla yerel verilerin istişare edildiği Gümüşhane Kültür ve Turizm Çalıştayı, geniş katılımla gerçekleştirildi.

Keyvenim Restoran’da düzenlenen ve 5,5 saat süren çalıştaya Gümüşhane Valimiz Sayın Yücel Yavuz, Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Şiran Kaymakamı Murat Özdemir, Kürtün Kaymakamı Mehmet Durgut, GTSO Başkanı İsmail Akçay, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru, İl Genel Meclisi üyeleri, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

 

Çalıştayın açılışında konuşan Sayın Valimiz, konuyla ilgilisi olan tüm kesimlerden herkesi çalıştaya davet ettiklerini belirterek, 7 Şubat günü 4 bakan ve 9 ilin katılımıyla Trabzon’da çalıştay yapıldığını hatırlattı. Toplantıda 4 yıllık bir çalışma programı ve uygulama planı hazırlanması yönünde çalışma başlatılması kararı alındığını hatırlatan Sayın Valimiz, benzer toplantının Gümüşhane ve diğer illerde de yapıldığını, bu toplantılarda ortaya konulan fikirlerin derlenip toparlanarak, il çıktısı şeklinde Bakanlığa gönderileceğini söyledi.

 

Göreve başladığı günden bugüne kadar her sözünün başında ve sonunda turizm dediğini hatırlatan Sayın Valimiz “Bölgenin kalkınması, ekonominin canlanması ve kültürel değerlerimizin korunması noktasında özellikle taraf olan kurum ve kuruluşlarımızın da içinde olacağı böyle bir güzel çalışmanın yapılması bizi memnun etti. İnşallah netice de alacağız.” dedi.

 

Sektörle ilgisi olan herkesin katıldığı bu toplantıyla her şeyin bitmeyeceğini dile getiren Sayın Valimiz, “Gümüşhane coğrafi zorluk nedeniyle veya diğer nedenlerle Türkiye’de en çok göç veren illerden birisidir. 500 bine yaklaşık hemşehrimiz bir şekilde göç ederek yurt içinde ve yurt dışında hayatını idame ettiriyor. Memleketiyle bağlarını koparmadı. Bizim derdimiz, 150 bin nüfusun Gümüşhane sınırları içerisinde sosyal yaşam, ekonomik refah düzeyi ve yaşam konforu noktasında bulunduğu yerden çok daha iyisini elde etmek. Geçmişte bu konuda çok toplantılar yapılmış. Çok güzel çalışmalar yapılmış. Somut adımlar atılmış. Bugün itibariyle Türkiye’mizin genel durumunu, dünya coğrafyasındaki durumunu bilerek boşa kürek sallamadan, havanda su dövmeden faaliyete geçmenin zamanıdır. Gümüşhane’de ekonomik anlamda dönen sıcak para ortalama 100 milyon lira. Derdimiz ve gayemiz, kültür ve turizm dedik. Bu konuda kafa yoran, fikir üreten büyüklerimizin değerlendirmelerini ben çok iyi takip ediyorum. Yöresel kültürümüzü, var olan değerlerimizi canlandırmak zorundayız.” diye konuştu.

 

Gümüşhane’nin tarihi geçmişi olan yaşayan bir kültüre sahip bir bölge olduğunu kaydeden Vali Yavuz, “Her ilçemizde köy köy, belde belde yöresel özelliklerimiz ve kültürümüz tespit edildi, güncellenecek ve yaşatılması için tekrar gündeme alınacak. Turizm konusu başlı başlına bir iştigal alanıdır. Altyapı eksiklerimiz var. Söylenenleri sürekli tekrarlamak yerine Gümüşhane’de 100 milyon lira olan sıcak para akışını ne zaman ki 300-400’e çıkarmak için tarihten gelen kültürel ve doğal mirası gezilebilir, görülebilir, gezmeye ve görmeye gelenleri de yöresel değerlerimizin pazarlanabildiği ve ekonomiye döndürebildiği bir hale gelmemiz lazım. Devletimiz altyapı, üstyapı olarak, yollarımız, iletişim imkanlarımız, organik tarımdaki sulama imkanlarımızın artırılması ve diğer faaliyetleri üst üste koyduğumuz zaman 7,5 milyar liraya varan katkı sağlamış. Çok güzel gelişmeler daha olacak. Hiçkimse elinde sihirli değnekle gelip Karadeniz’e gelen 500 bin turisti Gümüşhane’ye getiremez. Özel sektöre ait 450 yatak kapasitesi var. Tanıtım konusu önemli. Bizim öyle yada böyle sadece gurbetteki hemşehrilerimizi buraya çekebilsek 250 bin misafiri ağırlama imkanımız olur. Gümüşhane’de bu olayı devletin verdiği katkı ve teşviklere ve takip ederek ilk etapta konaklama tesisleri konusundaki eksiklerimizi, yeme içme anlamındaki eksiklerimizi gidermemiz lazım. Ondan sonra sektör kendiliğinden bunu tetikleyecek ve sonuç alınacaktır. Misafirperverliğimiz bize tarihten gelen bir mirastır. Artık konuşmak değil biran önce icraata geçmeliyiz. Biz kamu olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Yeter ki yerel dinamikler artık tam tekmil sahip çıksın, icraata yönelik somut faaliyetlere başlasınlar.” ifadelerini kullandı.

 

Çalıştaya katkı sunmak için yazılı olarak görüş bildirmek isteyenlerin Salı gününe kadar Valiliğe bildirebileceklerini dile getiren Sayın Valimiz, “Her şey bitmiş değil, yeni başlıyor. Artık şu şöyleydi, bu böyleydi demek yerine hadi bakalım deme zamanıdır.” tespitinde bulunarak konuşmasını tamamladı.
 

Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, GTSO Başkanı İsmail Akçay, Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Gürbüz Demir, Gümüşhaneli Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay, girişimci İlker Bal, Kürtün Belediye Başkanı Ahmet Kanat ve eğitimci Yusuf Sadık’ın de birer konuşma yaparak görüşlerini aktardığı çalıştayın sonun bir değerlendirme konuşması yapan Sayın Valimiz, turizm konusunda bir algı oluşması için çaba gösterdiklerini belirterek, bu işlerin sabır, meşakkat ve metanet gerektiren, uzun ölçekli ve uzun soluklu işler olduğunu söyledi.

 

Kültürel değerlere sahip çıkılmazsa bütün değerlerin kaybedileceğini dile getiren Sayın Valimiz, “Bizler, idareciler olarak yolcuyuz, sizler hancısınız. Yıllarca bu coğrafyada sizler yaşayacaksınız. Sizin asli olarak yapmanız gerekenler belli. Bizleri gayrete getirecek olanlar yerel dinamiklerdir.” diyerek yerel dinamiklerin harekete geçmesini istedi.

 

Türkiye’nin diğer bölgelerinin Karadeniz’den çok daha avantajlı bölgeler olduğunu dile getiren Sayın Valimiz, “Karadeniz Bölgesi, Arap turistlerin gelişiyle bu işi gündemine almış bir bölge. Eğer hadiseye dikkatli, sabırlı, bilinçli, kısa, uzun ve orta vadeli bakmaz, altın yumurtlayan tavuk misali gibi içindeki altınların tamamını alalım diye tavuğun tamamını kesersek mesele biter. 51 sektörü doğrudan ve dolaylı etkileyen bir sektör turizm sektörü. Kendi tarihi, doğal ve kültürel mirasımızı mutlaka korumalı ve turizmden para kazanıyoruz derken onu heba etmememiz lazım.” ifadelerini kullandı.

 

Gümüşhane’nin nelere sahip olduğunu bildiklerini kaydeden Sayın Valimiz, “Turizm, en çabuk geri döndüren sektör. Kamu sektörü olarak bizim devlet imkânlarıyla 7,5 milyar TL’ye yakın yatırımımız var. Hızlı tren mutlaka Gümüşhane üzerinden denize inecek, Salyazı Havaalanı yapılacak.” dedi.

 

Gümüşhane’yle ilgili hiçbir tanıtım materyalinin albenisi olmadığını ifade eden Sayın Valimiz, yeni tanıtım filmleri, broşür ve logoyu yakında tanıtacaklarını belirterek, turizm konusunda bundan sonra lokal toplantılar yapılmaya devam edileceğini kaydetti.

 

Artık senkronize bir şekilde kamu-özel sektör birlikteliğiyle hareket edilmek zorunda olunduğunu dile getiren Sayın Valimiz, “Eğer bir kıpırdanma olmazsa bu herkesin halinden memnun olduğu anlamına gelir. Bu vebali ben üstüme alamam. Ben bu çalışma ve çabayı yapıyorum. Bizde bu miras ve zenginlik varsa hakkını vermek lazım.” dedi.

 

Gümüşhane’de tarih, kültür, turizm ve doğa olarak her türlü imkan bulunduğunu kaydeden Sayın Valimiz, “Onu safha safha hayata geçirme imkanımız da var. 4 yıllık bir eylem ve yol haritası oluşacaktır. Devlet teşvik anlamında altyapı eksiklerini giderme ve tanıtım anlamında üzerine düşeni yapacaktır. Gümüşhane’mizde eksikler belli. Yapılacak ve yol haritası şeklinde belirlenecek hususlarda ortaya çıkmıştır. Her ne olursa olsun hayata geçmesi de tarafların gayret ve özverisiyle mümkündür. Artık icraat zamanıdır. Bu konuda herkes elini taşın altına elini koyacak.” ifadelerini kullandı.

 

“Gümüşhane’de bu işi devlet yapsın demek yerine, ben yapıyorum kolaylaştırın diyecek cengaverler arıyoruz” diyerek işadamlarına çağrıda bulunan Sayın Valimiz, kent merkezinde çok sayıda bulunan apart sahipleriyle kısa zamanda görüşüleceğini, yaz aylarında boş olan 1+1, 2+1 apart tesislerin turizme kazandırılması noktasında da bir çalışma başlatıldığını söyledi.                              

                                                                                                                                                                                                           ENGİN DOĞRU

                                                                                                                                                                                               İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜR V